Pěstování zeleniny v konvenčním zemědělství se často přizpůsobuje tomu, aby mohla do pole vjet těžká technika. Většinou farmáři obhospodařují velkou plochu v řádu desítek hektarů. Jedna plodina v takovém případě zabere několik hektarů a tak traktor použít musí, ručně by se tak velká plocha obhospodařit prostě nedala. 

My jsme si vybrali jinou cestu, a to pěstování mnoha druhů zeleniny na malé ploše. Na malé ploše nemyslíme několik hektarů, ale plochu do jednoho hektaru. Inspirují nás zahraniční hnutí micro-scale farem, které zásobují potravinami lokální komunity a vrací se k zemědělství se zapojením lidské práce bez těžké mechanizace. Příklady takové farmy například kanadská farma Les Jardins de la Grelinette, kterou založil farmář Jean-Martin Fortier se svou manželkou Maude-Hélène Desroches. Na farmě o rozloze 6000 m2 pěstují zeleninu pro 150 pravidelných odběratelů a další část produkce prodávají na farmářských trzích. Dalšími příklady takových farem jsou například Neversink Farm a Ten Mothers Farm v Americe nebo Ridgedale Farm ve Švédsku.

 

 

Market gardening

Všechny výše zmíněné farmy jsou takzvané „market gardens“. Tento systém pěstování vychází z francouzských farem 19. století, které zásobovali svojí produkcí trhy se zeleninou v Paříži. V současnosti je tento termín spojen s ekologicky smýšlejícími farmami o malé rozloze, které na této ploše pěstují desítky druhů zeleniny. Cílem farmářů je prodat tuto produkci lokálně a nedovážet jí na dlouhé vzdálenosti do jiných regionů. Lokálností prodeje je podpořen i úzký vztah se zákazníkem, který se může na farmu přijet podívat a vidět, jak se pěstuje zelenina, kterou si kupuje. Market garden je pro farmáře zdrojem obživy, měla by tedy generovat zisk a farmář by měl být schopen se pěstováním produkce uživit. 

 

×